UaStorLove.ru

Православний жіночий день

Відео: Свята Правда Православний жіночий день

У третій тиждень (в церковному календарі тижнем називається недільний день) після Великодня наша Церква прославляє подвиг святих жон-мироносиць: Марії Магдалини, Марії Клеопової, Соломії, Іоанни, Марфи і Марії, Сусанни та інших.
myro
Це ті самі жінки, які були свідками хресної смерті Спасителя, які бачили, як потемніло сонце, земля тряслася, розсипалися камені і багато праведників воскресли з мертвих, коли розп`ятий був і помер на хресті Ісус Христос. Це ті самі жінки, в будинках яких бував Божественний Учитель за їх любов до Нього, які слідували за Ним на Голгофу і не відходили від хреста, незважаючи на злобу книжників і старійшин юдейських, на звірство воїнів. Це ті самі жінки, які, люблячи Христа чистою, святою любов`ю, зважилися затемна йти до Гробу Господнього, благодаттю Божою подолавши жах, який змусив апостолів розбігтися в страху, сховатися за затворённимі дверима, забути про своє учнівському борг.

Слабкі, полохливі жінки дивом віри на наших очах виростають в дружин-благовісниця, даючи нам образ мужнього і самовідданого служіння Богу. Саме цим жінкам першим з`явився Господь, а потім вже Петру і іншим учням. Раніше всіх, раніше будь-якого з чоловіків в світі, дізналися вони про Воскресіння. А дізнавшись, стали першими і сильними Проповідниця, стали служити Йому вже в новому, вищому - апостольському покликанні, понесли звістку про Воскресіння Христове. Ну хіба не варті ТАКІ жінки нашої пам`яті, захоплення і наслідування?

Чому все євангелісти приділяють стільки уваги приходу мироносиць до святого Гробу, а двоє з них додають розповідь про те, як першої побачити Воскреслого була обрана Марія Магдалина? Адже Христос не вибирав цих жінок і не кликав їх слідувати за Собою, подібно апостолам і 70 учням? Вони самі пішли за Ним як за своїм Спасителем і Сином Божим, незважаючи на Його видиму бідність, простоту і явну ворожість до Нього первосвящеників.

Уявіть, що мали б відчути ці жінки, стоячи біля Хреста Спасителя і бачачи всю ганьбу, жах і, нарешті, смерть улюбленого Учителя ?! Коли Син Божий віддав Богові душу, вони поспішили додому, щоб приготувати аромати і миро, а Марія Магдалина і Марія сина Ісуєвого дивилися, де вважали тіло Ісуса до гробу. Вони пішли тільки після настання повної темряви, щоб перед світанком знову прийти до гробу.



«І ось, ще учні - апостоли! - залишалися в розгубленості, сам Петро оплакував гірко своє зречення, але жінки вже поспішали до гробу Вчителі. А вірність - не вища християнська чеснота? Коли слово «християни» ще не вживалося, вони так і називалися - «вірні». Літургія вірних. Один з прославлених отців-аскетів говорив своїм ченцям, що і в останні часи будуть святі, і слава їх перевершить славу всіх колишніх раніше, тому що чудес і знамень тоді не буде, а вони залишаться вірні. Скільки подвигів вірності зробили добрі жінки-християнки за століття історії Церкви! »- пише історик Володимир Махнач.

З жінкою в світ прийшов гріх. Вона перша спокусилася і спокусила чоловіка свого відпасти від волі Божої. Але від Діви був народжений Спаситель. У Нього була Мати. На зауваження царя-іконоборця Феофіла: «Від жінок в світ прийшло багато зла» черниця Касія, майбутня авторка канону Великої суботи «Хвилею морською», вагомо відповіла: «Через жінку сталося і вище благо».

Шлях мироносиць не був ні загадковий, ні складний, але цілком простий і зрозумілий кожному з нас. Ці настільки різні за життя жінки прислужували і допомагали в усьому коханому Вчителю, дбали про Його потреби, полегшували Його хресний шлях, співчували всім Його випробувань і мук. Ми згадуємо, як Марія, що сидить біля ніг Спасителя, слухала всім єством своїм вченням Його про життя вічне. І іншу Марію - Магдалину, помазує дорогоцінним миром ноги Вчителі та витирав їх своїми довгими, дивовижними волоссям, і то, як плакала вона на шляху до Голгофи, а потім бігла на світанку дня воскресіння до гробу замученого Ісуса. І всіх їх, переляканих зникненням Христа з гробу, плачуть в невимовному розпачі і уражених явищем їм Розп`ятого на шляху, коли вони поспішали сповістити апостолам про те, що трапилося.

myro2Священномученик Серафим (Чичагов) звертав увагу радянських жінок: «Вони всі тим більше дороги нам і близькі нашому серцю, що були такими ж простими людьми, як і ми, з усіма людськими слабкостями і недоліками, але по безмежній любові до Христа абсолютно відродилися, змінилися морально, досягли праведности і виправдали на собі кожне слово вчення Сина Божого. Цим своїм переродженням святі жінки-мироносиці неспростовно довели всім послідовникам Христа, що таке ж рятівне відродження не тільки можливо їм, але і обов`язково за умови їх щирості, і що воно відбувається благодатною силою євангельського викриття, напоумлення, зміцнення, одухотворення або спонукання до духовних подвигів , а подвижники набувають Царство Боже, яке є правда, мир і радість у Дусі Святому ».



Вони досягли щирості по любові своїй до Христа і вчиненим покаянням позбулися і зцілилися від пристрастей. І вічно будуть вони служити всьому християнському світу прикладом сильної і живої любові, християнської жіночої турботи про людину, зразком покаяння!

Довгі століття був у нас православне народне жіноче свято, добре, світле, пов`язане з найголовнішою подією в історії людини, Воскресінням Христовим, - тиждень святих жон-мироносиць. Справжній Міжнародний жіночий день. Дуже важливо відродити його, тому що календар - дорогоцінне надбання нашої культури. «Через календар культ впливає на культуру, визначає наше життя, життя нашої країни, - пише Володимир Махнач. - Від порядку богослужіння, від богослужебних текстів - до народних звичаїв, до виховання дітей, до моральному здоров`ю суспільства. І нам, безсумнівно, слід зберігати все, що залишилося від нашого календаря, і поступово відновлювати те, що втрачено, вкрадено, перекручено ... Держава у нас, звичайно, світське, але країна - православна. А держава існує для служіння суспільству, нації ».

А поки давайте вітати всіх добрих православних жінок з днем святих жон-мироносиць. І святкувати. І радіти. Цього року тиждень 3-й після Пасхи (тобто третю неділю) припадає на 7 травня.

Марина Горинова Газета "Благовіст"
за матеріалами сайту https://pravmir.ru/
Поділитися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » Православний жіночий день